Fortsätt till huvudinnehåll

Sy ett par enkla muddbyxor!

Att sy en enkel muddbyxa

Hallå hallå där!
Det börjar bli dags för ett nytt projekt, eller vad säger ni? Sist visade jag hur jag syr ett kuddfodral med dragkedja. Idag tänkte jag sy något helt annat! Muddbyxor är bland det enklaste plagg man kan sy (utöver mössor) och jättebra att börja med när man är nybörjare.

Jag tänker visa hur du hyfsat enkelt ritar upp ett eget mönster och sedan syr ihop byxorna med endast nio sömmar! Ett helt plagg på nio sömmar!!! :)

Du behöver:
Papper att rita mönster på
Penna, sax (för papper, använd för guds skull inte tygsaxen!!!), linjal 
Trikåtyg, ca 35x70cm räcker till ett par babybyxor i storlek 56
Mudd ca 12x70cm (för muddar som blir ca 6cm höga)
Tygsax, nål som är lämplig för trikå och tråd förstås
Symaskin!

Jag använder mig av min overlock när jag syr, men det går precis lika bra på en helt vanlig symaskin. Det man ska tänka på är att ha en stretch-, jersey- eller trikånål så att man inte gör hål i tyget, rätt trådspänning (brukar vara lagom någonstans i mitten) och om man kan ställa pressarfotstrycket; ställ ner det lågt. Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om nålar, trådspänning och pressarfotstryck, kika gärna där.

Hur man ritar ett eget byxmönster
Mönstret vi ska rita upp ser ut ungefär såhär. Det blir ett byxmönster utan sömmar i sidorna. Man behöver förstås mäta lite, så plocka fram ett måttband och ta mått på:

 • Inre benlängd
 • Yttre benlängd
 • Midjemått
 • Lårvidd

En del av de här går att höfta fram, men det underlättar om man har måtten. Jag brukar ta hjälp av måttabeller. Man kan googla dem, sömnadsmagasin brukar ha sina egna måttabeller, man kan också kika på biblioteket i sömnadsböckerna. Här är tex mönstertidskriften Ottobres måttabell (de är dock väldigt generösa i vidderna enligt min erfarenhet och blir då väldigt breda).

Jag tänkte rita upp ett mönster till babybyxor i storlek 56. Enklast är, tycker jag, att rita nerifrån och upp. 20cm vidd nertill kändes bra och jag markerar även vid mitten, vid 10cm och ritar en linje i 90 graders vinkel, alltså rakt upp. Enligt tabellen har de innerbensmått på 18 cm. Jag ska ju lägga till muddar på det, så jag gör mitt mönster 16cm.

Här börjar det lite trixiga... Byxor behöver i regel mera vidd bak än fram, för bak sitter ju rumpan och tar plats... Det är nu vi har nytta av strecket vi drog rakt upp. Jag vill att lårvidden ska vara ca 32 cm och vill fördela dessa 32cm så att mera hamnar bak än fram. Så jag mätte upp 16,5cm åt ena hållet och 15,5cm åt andra och drog parallella streck på sidorna. Så nu har jag tre vertikala streck, ett med 16,5cm mellanrum och ett med 15,5cm mellanrum.
Nu tar jag min linjal igen och mäter från spetsen på "ankelvidds-strecket" så att det blir 16cm där linjalen korsar de yttre sidostrecken!

Yttre benlängd är nästa mått vi tar oss an. Mitt mått var 36cm. Men vi vill inte att det ska vara så långt, för muddarna tillkommer ju sedan och då blir det vääääldigt långa byxor! Så jag tar bort litegrann och markerar vid 30cm! Midjemåttet är enligt Ottobres tabell 47cm. Enligt en annan tabell från Kreativa Kvinnor är samma mått ca 41cm... Jag vill inte göra tights, så jag lägger på lite extra; 24cm (vi ska ju ha två delar, så det är halva måttet). Jag lutar strecket lite, så det blir lite lägre fram än bak, återigen är det för att rumpan tar mer plats. 12cm på vardera sidan av mittstrecket.

Nu ska vi få dit kurvorna! Bak ska det vara en skarpare kurva än fram, återigen, det är rumpan som behöver plats! Framtill gör vi en liten svagare sväng.

Nedan kan ni se hur mitt mönster blev. Bak till vänster och fram till höger! (Jag ritade på vanligt kopieringspapper som jag tejpade ihop så att mönstret fick plats. Bara för att det skulle synas ordentligt nu när jag skulle fota... Som mönsterpapper kan jag annars rekommendera non-woven, som finns hos bland andra SweetStuff Design och Bibbis textil)

Byxmönster storlek 56

Nu börjar det roliga! :)
Plocka fram tyg, sax och penna! Jag valde ett randigt tyg, och då är det ju trevligt om man kan matcha upp ränderna med varandra och mönsterpassa! Då utgår jag alltid från grenspetsarna och lägger dem på samma rad i mönstret. Vik tyget dubbelt, lägg det räta mot räta och klipp ut två bitar på en gång, då blir de automatiskt spegelvända som de ska vara! :)
Mönsterpassning med ränder

Rita av mönstret, eller nåla fast och klipp efter det, det är en smaksak. Jag ritar. Glöm inte sömsmånen! Eftersom jag syr på overlock lägger jag till ca en halv cm. Skulle jag sy på maskinen skulle jag lägga till lite extra så jag kan klippa rent kanterna efteråt. Motstå frestelsen att plocka isär de två tygbitarna du nu håller i din hand! Låt dem ligga ihop. ;)
Rita av mönstret på tyget, glöm inte sömsmånen!

Nu får vi börja sy! Om du syr på vanlig maskin är det bra om du tar en söm som stretchar lite, annars är risken att sömmen går sönder när tyget sträcks. Så raksöm är alltså inte att rekommendera...
En söm som är en bra stretchig söm är den som ser ut ungefär såhär: _/_/_/_/_/_
I regel är de flesta sömmar där tråden inte bara går framåt, utan även i sidled stretchiga. Dra ner pressarfotstrycket om du har möjlighet till det, så kör vi!


Eftersom trikåtyger inte fransar sig så som vävda tyger brukar göra, behöver vi inte sicksacka några kanter innan vi syr! Börja med att sy ihop grensömmarna, ser du nu vad smidigt det var att låta tygbitarna ligga ihop? ;) Akta så att du inte syr ihop innerbenssömmarna av misstag (händer oftare än vad man kan tro).
Sy grensömmarna

Vik ut tyget och lägg sömmarna mot varandra, för nu ska vi sy ihop innerbenssömmen! Här brukar jag ta min limpenna till hjälp (jag gillar inte nålar) och bara sätta en liten klick mitt i grenen, så att grensömmarna möts snyggt! Sedan syr jag från ena foten upp till grenen och ner på andra sidan! Det var söm nummer tre! Och redan ser det ut som ett par byxor! :D
Nu kan du vränga ut dem på rätt håll om du vill.
Sy innerbenssömmen

Muddar. När man pratar muddar brukar man säga att lagom mått är ca 75% av sträckan som ska muddas. Så när vidden vid anklarna är 20cm ska mudden vara 15cm. Midjemåttet blev 48cm, så då blir mudden 36cm. Dock så brukar jag göra just midjemudden lite kortare så att den verkligen sitter uppe! 34cm gör jag den. Höjden - så hög man vill ha den gånger två (plus sömsmån), den ska vikas dubbel.
När jag klippt/skurit ut alla muddbitar syr jag ihop kortsidorna räta mot räta så att jag får tre ringar (söm nummer 4, 5 och 6). Att se vad som är avig och rät på en bit mudd är inte så lätt alla gånger. Jag brukar dra lite i mudden. Då skålar den sig liksom i kanterna och insidan på skålen så att säga är avigan.
Klipp ut alla muddar

Vik dem på mitten så de får rätt höjd (med sömmen inåt) och markera fjärdedelar runtom. Markera fjärdedelar även på byxan och matcha upp markeringarna mot mudden. Mudden ska ligga mot rätan på byxan med de råa kanterna mot råa kanten på byxan! Bak på byxan är den sidan som är lite högre. Matcha upp den med skarven i mudden.
Jag brukar sätta fast en lapp baktill i midjan och nu kommer det att låta som om jag generaliserar, men HÄR HEMMA så har mannen problem med att se vad som är bak och fram på en byxa om det inte är markerat på något vis... Nu har jag storlekslappar som jag syr fast i alla plagg, men innan jag hade dem så sydde jag dit en bit satinband eller en tyglapp, bara någonting som visade att här är bak!
Markera, nåla ihop och sy fast muddarna
Midjemudden är såpass stor att den går att trä över friarmen på maskinen (om man har en sådan) och då är det inga som helst problem att sy fast den (söm nummer 7). Mudden ska sträckas så den blir lika lång som tyget medan man syr.
Benmuddarna är lite pilligare att få dit. Jag brukar vända byxorna rätt och trä mudden utanpå, sedan syr jag med pressarfoten inuti (se bilden ovan). Då upplever jag att jag har bäst kontroll på vart allting hamnar. Det blir sömmar nummer 8 och 9!

Nu är vi färdiga! Vi har ritat mönster, klippt ut, sytt ihop, muddat och lagom till sista bilden har jag faktiskt även strukit dem, så de blev släta och fina! ;)
Färdiga byxor! Nu är vi klara!

När jag syr bebisbyxor brukar jag ofta göra muddarna jättelånga och vika dem, då kan man vika ner dem allteftersom bebisen växer och byxorna räcker längre! Min Charlie har ett par byxor som jag sydde i storlek 74 med långa muddar och de kan han ha än, fast han är uppe och snuddar på 92... Så det är ett hett tips! :)

Hoppas ni gillade den här tutorialen, visa gärna bilder på era byxor när de är klara, så får vi se vad vi hittar på nästa gång! :)
Har ni ingen lust att sy egna byxor, finns ju alltid webshopen där ni kan köpa färdiga byxor i stället! Anmäl er gärna till nyhetsbrevet, där skriver jag när nästa tutorial kommer ut, lite vad som händer i webshopen, nyheter och specialerbjudanden, och dessutom får ni en rabattkod på 10% på ett helt köp när ni anmäler er! ;)
Kommentarer

 1. Verkar vara en väldigt bra tutorial!! Snart ska jag testa den för att se om jag förstår så bra som jag tror..! (Nyss hemkommen från BB och beställde en symaskin dagen innan vi åkte in.)
  Var tvungen att läsa högt för min man om det där med lapp bak i byxorna, -precis så är det här hemma också! :-) Storebror har bett mig sy i lapp bak i kläderna " för att pappa ska veta vad som är fram och bak". /Anna

  SvaraRadera
 2. Tack för en jättebra och enkel förklaring! Blev superfina byxor till min 2-åring!

  SvaraRadera
 3. så himla bra beskrivning. muddbyxorna blev jättebra, sueprnöjd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att det blev bra. :)

   Radera
 4. Dom lyckades jag ju riktigt bra med trots att de e första ggn på 14 år ja sitter vid maskinen 👍 / blivande pappa 😊

  SvaraRadera
 5. Helt toppen beskrivning! Både sonen och dottern är långa och smala, vilket innebär att köpebyxor inte riktigt passar. Testade att sy två par snabba byxor till dottern, och de sitter perfekt! Nu ska jag lära mig att sy också (snyggt alltså :) )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra!!! :D

   Radera
 6. Tack för en väldigt bra beskrivning 😊
  Undrar bara över lårvidden om jag ska mäta på barnet, är det stussvidden? Har tittar lite i måttabeller och de verkar vara ganska väl tilltagna, upplever du det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lårvidden är omkretsen på själva låret. Stussvidden är mått över rumpan och just på bebismönster brukar de vara väl tilltagna då man ofta ska få plats med en blöja under.

   Radera
 7. Jag måste vara jätte korkad, men jag förstår inte hur du har ritat det här mönstret med de måtten du angett. Hur kan du ha 16cm i mitten och på sidorna? Är tekniskt omöjligt med lårviden i den höjden och raka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna!
   Du börjar med ankelvidden och gör sedan ett vinkelrätt streck från mitten av det (30cm är alltså den totala höjden). Sedan ritar du ett parallellt streck 16,5cm till vänster (bak) och ett 15,5cm till höger (fram), så att du får tre streck som alla går vertikalt, uppifrån och ner. Dessa två extra blir bara stödlinjer, de kommer inte med på det faktiska mönstret sedan. Mät från spetsen på ankelvidden så att det blir 16cm där linjalen korsar strecken till höger och vänster, så får du fram grenspetsarna. Bakre grenspetsen kommer att sitta lite lägre än den främre, då den linjen lutar mera.
   Här kanske inte jag har gjort det supertydligt på min bild, men strecket som går från grenspets till grenspets lutar lite, den är alltså inte helt parallell med ankelvidden. Jag skulle kanske har gjort dem vinkelräta mot mittlinjen, då hade de hamnat på lite olika höjd.

   Hoppas detta hjälper dig. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Bandkantning vs muddning

Ibland får jag kommentarer på mina bilder (framför allt de med bodys) som låter något i stil med:  "Åh jag önskar jag hade en bandkantare så jag också kunde bandkanta sådär snyggt!" Här kommer ett avslöjande; jag äger inte ens en bandkantare! Jag kantar alla plagg manuellt. I månadens tutorial tänkte jag visa hur jag gör när jag bandkantar. För er som är nya på det här med sömnad kommer jag också att visa skillnaden på bandkantning och muddning och jag börjar med muddning (för det är oftast lite enklare). När jag började sy, jag hade ingen aning om vad jag pysslade med! Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Jag är en kamikaze-pysslare... "Friskt vågat är hälften vunnet", är mitt motto och jag körde på lite som jag tyckte verkade bra. Mina första plagg var riktigt gräsliga (inser jag nu såhär i efterhand) men åh, så stolt jag var över dem! Men halslinningar och annat med mudd var en katastrof! Det var vågigt och stumt och jag sa att ja

Hur funkar det?

Hej på er! Förra gången pratade jag lite övergripande om symaskiner, lite vad man kan tänka på om man köper en ny, lite om vad man kanske har för behov och sådant.  Nu fortsätter jag med del 2 i min lilla serie med tutorials och idag tänkte jag prata lite om hur maskinen fungerar; vad är egentligen trådspänningen? Vad gör pressarfotstrycket? Varför ska man ha en viss nål och tråd? Nu ska vi kolla lite närmare på vissa funktioner. Att förstå vad t.ex. trådspänningen har för betydelse kan göra att man slipper många grå hår! Och var inte rädda för att experimentera! Har du en inställning du tycker funkar bra, men vill testa lite - skriv upp vad du har för inställningar där det funkar så att du kan ställa tillbaka det om det blir helvajsing, och sedan är det bara att ratta på! När jag sydde på min gamla Husqvarna kan jag inte minnas att jag någonsin bytte nål utom när den gamla gick av! Och då köpte jag ett paket nålar på Ica som det stod "universal" på och så tänkte ja