Fortsätt till huvudinnehåll

Tankar om genus hos San's Design

Det jag syr är förstås mycket efter eget tycke och smak, jag är inte den som slaviskt följer trender, utan jag fokuserar mera på vad som är skönt att ha på sig och utgår från det. Jag syr sånt jag själv skulle vilja ha på mig med andra ord.

Min ena grabb börjar bli stor och få egna åsikter om vad han tycker är skönt och snyggt, då syr jag sånt som han gillar... Hans favoritfärg är rosa och han har en lila volangkjol som har använts flitigt både här hemma och på förskolan.

För mig är det viktigaste att barn får vara sig själva. De ska inte behöva skämmas eller utsättas för glåpord för att de gillar vissa saker. Om mina grabbar vill ha rosa glitter och tyll så är det helt ok. Om de vill ha arbetsbyxor och tröjor med bilar på så är det också helt ok.

Huvudsaken är att de får välja själva!

De kommer ALDRIG att höra från mig att rosa är tjejigt. Jag kommer heller ALDRIG att sätta på dem rosa tyllkjolar bara för att de ska bryta mot normen (om de inte själva ber om en rosa tyllkjol, det är liksom hela poängen). Barn ska inte vara något slags objekt i en genuskamp, de är individer med egna tankar och idéer och som individer ska de respekteras!

Önsketröja till stora sonen som så gärna ville ha en tröja med rosa hjärtan!


Låt barn vara barn! Låt dem gilla det de gillar och GÖR INGEN STOR GREJ AV DET! Avdramatisera och låt barnens val vara naturliga. Vill Olle ha en docka? Vill Britta ha en brandbil i födelsedagspresent? Absolut, det går jättebra, men gör ingen stor grej av det. För då kanske Olle får för sig att han inte bör leka med bilar och Britta kanske inte vågar önska sig den där dockan som hon innerst inne egentligen längtar efter. För mamma/pappa/pedagogerna på förskolan blev ju så stolta över dem för att de bryter mot "normerna" och vågar gå mot strömmen... Och barn vill ju aldrig göra någon besviken, de vill ju så gärna vara till lags...

Där har man liksom drivit genuskampen för långt, då ser man inte längre sina barn som individer. Och på ett paradoxalt vis så i sin iver att bryta könsnormerna befäster man dem snarare, för man gör dem ännu tydligare när man med sån iver försöker bryta dem!

Självklart tycker jag inte det är ok att "tjejleksaker" är rosa och glittriga och handlar om städning och matlagning, medan killarna får tuffa radiostyrda bilar i svart med dödskallar på. Killar kan absolut städa och fixa mat och tjejer köra radiostyrda bilar, här finns det mycket att jobba på. Samma sak i klädaffärer där de stora kedjorna delar upp plaggen i rosa och sött på ena sidan och coolt och tufft på andra!

Men mer än en gång har jag sett föräldrar i leksaksaffären som försöker styra sin son mot dockorna medan sonen kastar längtansfulla blickar mot bilarna, eller tvärtom med döttrar, allt för att de ska ses som medvetna (duktiga) föräldrar som ger sina barn alternativ till de stereotypa rollerna. Eller så ser man en bild på Facebook med en bedrövad grabb iklädd snurrklänning och texten; "Är så stolt över Pelle som går till förskolan i klänning idag!", när bilden så tydligt uttrycker att det knappast var Pelle som valde kläderna den morgonen...

Jag har två söner. Den stora blev alldeles till sig av bilar och volangkjolar (numera är det dock Lego och Star Wars som gäller, både som leksaker och på kläder)... Lillebror älskar allt vad gäller dockor och mjukisdjur men vägrar att ens titta åt en kjol eller klänning (har ibland försökt att få honom att ställa upp som modell för sådant jag sytt. Det funkade bra tills han utvecklade sin egen vilja...).

Min älskade lillfis som fick modella en singoallaklänning när han var mindre.

Här hos mig, i San's Designs webshop, så är kläderna indelade efter storlek. Det finns kläder som är med rosa och spets, det finns kläder som är med dödskallar och det finns massor däremellan! En tröja i storlek 92, är en tröja i storlek 92 oavsett om det är till en kille eller tjej, de är sydda efter samma mönster.

För mig är barn barn, oavsett om de vill ha rosa och spets, eller tufft med dödskallar, eller en kombination därav.
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sy ett par enkla muddbyxor!

Hallå hallå där! Det börjar bli dags för ett nytt projekt, eller vad säger ni? Sist visade jag hur jag syr ett kuddfodral med dragkedja . Idag tänkte jag sy något helt annat! Muddbyxor är bland det enklaste plagg man kan sy (utöver mössor) och jättebra att börja med när man är nybörjare. Jag tänker visa hur du hyfsat enkelt ritar upp ett eget mönster och sedan syr ihop byxorna med endast nio sömmar! Ett helt plagg på nio sömmar!!! :) Du behöver: Papper att rita mönster på Penna, sax (för papper, använd för guds skull inte tygsaxen!!!), linjal  Trikåtyg, ca 35x70cm räcker till ett par babybyxor i storlek 56 Mudd ca 12x70cm (för muddar som blir ca 6cm höga) Tygsax, nål som är lämplig för trikå och tråd förstås Symaskin! Jag använder mig av min overlock när jag syr, men det går precis lika bra på en helt vanlig symaskin. Det man ska tänka på är att ha en stretch-, jersey- eller trikånål så att man inte gör hål i tyget, rätt trådspänning (brukar vara lagom någonstans

Bandkantning vs muddning

Ibland får jag kommentarer på mina bilder (framför allt de med bodys) som låter något i stil med:  "Åh jag önskar jag hade en bandkantare så jag också kunde bandkanta sådär snyggt!" Här kommer ett avslöjande; jag äger inte ens en bandkantare! Jag kantar alla plagg manuellt. I månadens tutorial tänkte jag visa hur jag gör när jag bandkantar. För er som är nya på det här med sömnad kommer jag också att visa skillnaden på bandkantning och muddning och jag börjar med muddning (för det är oftast lite enklare). När jag började sy, jag hade ingen aning om vad jag pysslade med! Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Jag är en kamikaze-pysslare... "Friskt vågat är hälften vunnet", är mitt motto och jag körde på lite som jag tyckte verkade bra. Mina första plagg var riktigt gräsliga (inser jag nu såhär i efterhand) men åh, så stolt jag var över dem! Men halslinningar och annat med mudd var en katastrof! Det var vågigt och stumt och jag sa att ja

Hur funkar det?

Hej på er! Förra gången pratade jag lite övergripande om symaskiner, lite vad man kan tänka på om man köper en ny, lite om vad man kanske har för behov och sådant.  Nu fortsätter jag med del 2 i min lilla serie med tutorials och idag tänkte jag prata lite om hur maskinen fungerar; vad är egentligen trådspänningen? Vad gör pressarfotstrycket? Varför ska man ha en viss nål och tråd? Nu ska vi kolla lite närmare på vissa funktioner. Att förstå vad t.ex. trådspänningen har för betydelse kan göra att man slipper många grå hår! Och var inte rädda för att experimentera! Har du en inställning du tycker funkar bra, men vill testa lite - skriv upp vad du har för inställningar där det funkar så att du kan ställa tillbaka det om det blir helvajsing, och sedan är det bara att ratta på! När jag sydde på min gamla Husqvarna kan jag inte minnas att jag någonsin bytte nål utom när den gamla gick av! Och då köpte jag ett paket nålar på Ica som det stod "universal" på och så tänkte ja