Fortsätt till huvudinnehåll

Sy ett fodrat pannband

Lär dig att sy ett fodrat pannband!

Jag vet inte hur ni har det i övriga landet, men här har kylan slagit till! Det blåser isande vindar och min mössa i vanlig dubbel trikå håller inte kylan borta från öronen!

Jag har tjockt och långt hår, så en mössa är inte riktigt idealiskt för mig, den har en tendens att kana upp och jag får gå och dra ner den över öronen hela tiden. Så nu tänker jag mig ett tjockt och mysigt pannband!

Ett pannband är till synes väldigt enkelt att sy, men så kommer man till delen där det ska vrängas och då kan det bli tokigt! Så jag tänkte bjuda er på en liten tutorial hur man syr ett pannband!

Spillbitar funkar bra att göra pannband av!

 • Spillbitar räcker långt till ett sådan här projekt. Det behöver vara tillräckligt brett för att räcka om huvudet och så högt som du vill ha pannbandet brett och lite till som sömsmån. 

Sax, penna, linjal eller måttband för att mäta upp dina bitar!
 • Du behöver en sax, penna och en linjal eller måttband. Det är allt. Och ett huvudmått på den som ska ha pannbandet. Och en symaskin om du inte vill sy hela för hand...

Mysigt foder!
Foder i mysig polarfleece! Vill man köra på ett naturligare alternativ finns både bomulls- och ullfleece.
 • Till min son med huvudmått 52cm klipper jag fodret (fleece i det här fallet) mot vikt kant. Jag mätte ut 9x25cm inklusive sömsmåner. Det behöver vara några cm kortare än huvudmåttet, annars trillar det ner över öronen! Se till att tyget stretchar åt rätt håll, så det inte blir stumt på huvudet!
Använd fodret för att måtta till yttertyget
Kontrollera trådriktningen innan du klipper i tyget! 
 • Jag använde fodret som mall till yttertyget. Yttertyget ska vara lika långt, men jag gör det lite bredare så att inte fodret risker att krypa fram i kanterna när den används. Så jag lägger på ca 1,5cm på varje sida. 
Börja med att sy ihop långsidorna på pannbandet.
Nåla gärna om du känner att du behöver det. Jag nålar väldigt sällan!
 • Sy ihop långsidorna räta mot räta, så det blir som en lång smal tub. Jag syr på en overlock, men det går precis lika bra på en vanlig symaskin. Tänk på att använda en söm som stretchar (alltså inte raksöm!). 
Pannbandet ska se ut som en lång tub, med yttertyg och foder på varsin sida.

 • Låååång tub! 

Vräng pannbandstuben, men bara halvvägs.
Handstrumpa! 
 • Nu ska den vrängas. Trä på tuben på armen och ta tag i kanten med fingrarna. Vräng den halvvägs! Inte helt. Den ska liksom ligga dubbelvikt inuti sig självt så att kanten hamnar räta mot räta.
Nåla ihop skarven, foder mot foder och yttertyg mot yttertyg.
Jag brukar vika skarvarna från det tjocka mot det tunna. 

 • Såhär ser det ut då. Yttertyget mot yttertyget och foder mot foder. Nåla ihop så att skarvarna hamnar snyggt och att det ser jämnt och prydligt ut.
Sy ihop kortsidan på pannbandet, men lämna ett vrängningshål.
Jag kör med pressarfoten inuti när det är för trångt för att trä projektet på friarmen.
 • Sy ihop kanten, men inte hela vägen runt. Lämna ett vränghål i fodret. 
Dags att vränga pannbandet rätt!
Glöm inte vränghålet!
 • Nu kommer den spännande biten! Se om man har lyckats så att det går att vränga det rätt!

Tadaa! Ett fodrat pannband!
Om det blev rätt har du nu ett pannband med ett vränghål!
 • Blev det rätt? Bra! Då är det bara sy ihop vränghålet, så är pannbandet färdigt!

Mitt glamourtroll! :)
Glamourtrollet med illrosa boa och pannband med rävar! :D
På precis samma sätt kan sy en halstub, bara man ändrar måtten lite - gör den bara högre och en aning trängre! 


Kommentarer

 1. Hej! Jätte bra. Ska försöka mig på att göra tre till mina döttrar. Men jag förstod inte riktigt "Se till att tyget stretchar åt rätt håll, så det inte blir stumt på huvudet!" Menar du att det ska vara på diagonalen, eller i tygriktningen?
  Lena

  SvaraRadera
 2. Hej! Jätte trevligt. Ska försöka mig på detta ikväll. "Se till att tyget stretchar åt rätt håll, så det inte blir stumt på huvudet!" förstår inte riktigt vad du menar? Ska det klippas i tygriktningen, på diagonalen eller?
  Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Att det stretchar på rätt håll; oftast är tyget (fleecen framför allt) stretchigare på ena ledden och stummare på andra. I det här fallet behöver det kunna stretcha utåt åt sidan (alltså att långsidan blir ännu längre).
   Lycka till med ditt pannband! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Sy ett par enkla muddbyxor!

Hallå hallå där! Det börjar bli dags för ett nytt projekt, eller vad säger ni? Sist visade jag hur jag syr ett kuddfodral med dragkedja . Idag tänkte jag sy något helt annat! Muddbyxor är bland det enklaste plagg man kan sy (utöver mössor) och jättebra att börja med när man är nybörjare. Jag tänker visa hur du hyfsat enkelt ritar upp ett eget mönster och sedan syr ihop byxorna med endast nio sömmar! Ett helt plagg på nio sömmar!!! :) Du behöver: Papper att rita mönster på Penna, sax (för papper, använd för guds skull inte tygsaxen!!!), linjal  Trikåtyg, ca 35x70cm räcker till ett par babybyxor i storlek 56 Mudd ca 12x70cm (för muddar som blir ca 6cm höga) Tygsax, nål som är lämplig för trikå och tråd förstås Symaskin! Jag använder mig av min overlock när jag syr, men det går precis lika bra på en helt vanlig symaskin. Det man ska tänka på är att ha en stretch-, jersey- eller trikånål så att man inte gör hål i tyget, rätt trådspänning (brukar vara lagom någonstans

Bandkantning vs muddning

Ibland får jag kommentarer på mina bilder (framför allt de med bodys) som låter något i stil med:  "Åh jag önskar jag hade en bandkantare så jag också kunde bandkanta sådär snyggt!" Här kommer ett avslöjande; jag äger inte ens en bandkantare! Jag kantar alla plagg manuellt. I månadens tutorial tänkte jag visa hur jag gör när jag bandkantar. För er som är nya på det här med sömnad kommer jag också att visa skillnaden på bandkantning och muddning och jag börjar med muddning (för det är oftast lite enklare). När jag började sy, jag hade ingen aning om vad jag pysslade med! Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Jag är en kamikaze-pysslare... "Friskt vågat är hälften vunnet", är mitt motto och jag körde på lite som jag tyckte verkade bra. Mina första plagg var riktigt gräsliga (inser jag nu såhär i efterhand) men åh, så stolt jag var över dem! Men halslinningar och annat med mudd var en katastrof! Det var vågigt och stumt och jag sa att ja

Hur funkar det?

Hej på er! Förra gången pratade jag lite övergripande om symaskiner, lite vad man kan tänka på om man köper en ny, lite om vad man kanske har för behov och sådant.  Nu fortsätter jag med del 2 i min lilla serie med tutorials och idag tänkte jag prata lite om hur maskinen fungerar; vad är egentligen trådspänningen? Vad gör pressarfotstrycket? Varför ska man ha en viss nål och tråd? Nu ska vi kolla lite närmare på vissa funktioner. Att förstå vad t.ex. trådspänningen har för betydelse kan göra att man slipper många grå hår! Och var inte rädda för att experimentera! Har du en inställning du tycker funkar bra, men vill testa lite - skriv upp vad du har för inställningar där det funkar så att du kan ställa tillbaka det om det blir helvajsing, och sedan är det bara att ratta på! När jag sydde på min gamla Husqvarna kan jag inte minnas att jag någonsin bytte nål utom när den gamla gick av! Och då köpte jag ett paket nålar på Ica som det stod "universal" på och så tänkte ja