måndag 29 februari 2016

Bandkantning vs muddning


Kanta utan bandkantare- en tutorial

Ibland får jag kommentarer på mina bilder (framför allt de med bodys) som låter något i stil med: 
"Åh jag önskar jag hade en bandkantare så jag också kunde bandkanta sådär snyggt!"


Här kommer ett avslöjande; jag äger inte ens en bandkantare!

Jag kantar alla plagg manuellt. I månadens tutorial tänkte jag visa hur jag gör när jag bandkantar. För er som är nya på det här med sömnad kommer jag också att visa skillnaden på bandkantning och muddning och jag börjar med muddning (för det är oftast lite enklare).

När jag började sy, jag hade ingen aning om vad jag pysslade med! Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Jag är en kamikaze-pysslare... "Friskt vågat är hälften vunnet", är mitt motto och jag körde på lite som jag tyckte verkade bra. Mina första plagg var riktigt gräsliga (inser jag nu såhär i efterhand) men åh, så stolt jag var över dem! Men halslinningar och annat med mudd var en katastrof! Det var vågigt och stumt och jag sa att jag muddade när jag egentligen bandkantade osv...


Men man lär sig! Med övning kommer färdighet, så är det ju... (Med övning och massa googlande, hehe!)


Muddar gör man ju en del när man syr allt möjligt. I benslut och midja på byxor till exempel (som jag visar i min muddbyxetutorial). Jag tänker visa muddning på en halslinning på en tröja den här gången, för det är oftast lite trixigare.

Jag börjar med att sy ihop alla axelsömmar på tröjan så jag får ett hål för huvudet.  
Sedan mäter jag omkretsen på ett ungefär. Mudden måste vara mindre (man brukar säga att ungefär 75-80% av sträckan som ska muddas är lagom), men ändå gå över huvudet på sonen som ska få tröjan. Han har en huvudomkrets på ca 51-52cm sådär ungefär.

Så jag sträcker ut min muddremsa (jag skär min mudd i ca 4,5cm breda remsor för muddar och kantband) ordentligt och mäter ut ca 26,5cm, släpper den så den drar ihop sig, viker den dubbel och klipper. Jag syr ihop ändarna med en raksöm från avigan, ca 3mm in från kanten. Och ja, här kan du sy med raksöm utan att den riskerar att spricka, för du syr i längsgående riktning, tyget kommer ju inte att sträckas ut åt det hållet. 
Jag pressar isär sömmen litegrann med fingrarna och viker min mudd dubbel på längden, då blir skarven väldigt platt och fin. Sedan nålar jag fast den mot rätan i halslinningen, jämnt fördelat runtom. Jag brukar lägga skarven i en axelsöm, vanligtvis på vänster axel på en vanlig tröja och i bakre vänstra sömmen på en raglantröja. Om du vill ha någon slags märklapp är det dags att nåla fast den också så den sys med i sömmen.

Sedan är det bara att välja en elastisk söm och köra runt kanten. Jag brukar köra på Olle (overlocken), men annars går det bra med vanlig maskin också. En bra söm som verkar finnas på de flesta maskiner är en som ser ut såhär: __/__/__/__/
 
Nu är mudden i sig klar, men man kan välja att sticka ner den om man vill. Igen, det är bra med en söm som stretchar lite, man vill ju inte att den ska spricka när man drar den över huvudet. Tvillingsöm brukar funka förträffligt. Vågar man sig inte på tvillingnålen brukar det funka med sicksack/tre-stegs-sicksack eller någon annan lite dekorativ söm.

Jag brukar sticka ner med tvillingnål med 4mm bredd. Man trär trådarna likadant, med några undantag. Trådarna ska hasplas av åt motsatta håll (min vanliga rulle rullas av medurs och på extrarullen ska det rullas av moturs). På min maskin (en Husqvarna Opal 650) så finns det separata trådbrickor, så trådarna ska mellan varsin. Och precis innan nålen ska bara den första tråden in i kroken, andra löper utanför.
 

Ställ in maskinen på raksöm, hög trådspänning (mellan 8 och 9 på min) och långa stygn (ca 4-4,5). Kolla försiktigt hur nålarna står, så de inte slår i stygnplattan, då går nålen garanterat av nämligen. På vissa maskiner är raksömmen på default inställd i vänster- eller högerläge. Då kan man behöva justera stygnsbredden för att få nålen i mittläge. Provsy på en bit dubbelt tyg och kolla baksidan. Undertråden ska löpa i tydlig sicksack, det är det som gör att sömmen blir stretchig fast man syr med raksöm! Om undertråden ser mera rak ut, behöver du höja trådspänningen. En tumregel vad gäller stygnslängden är att stygnen ska vara minst lika långa som bredden på nålen.
 

Jag brukar sy med ena nålen på mudden och andra på tyget, ELLER med båda nålarna på tyget. När man kommer till axelsömmarna brukar jag hjälpa till lite med fingrarna, så att pressarfoten liksom lyfts lite över sömmarna. Det finns ett verktyg för sådant som ser ut som en liten släde, men den orkar jag aldrig ta fram!!! ;)
Sådär, då var halsen muddad på tröjan!

Då har det blivit dags för kantning! Jag gillar att kanta manuellt. Jag gillar liksom hantverket i det, att jag KAN! (Jag vet, jag är lite nördig sådär...) Kan vara att det tar lite längre tid än om man skulle ha en bandkantare, men å andra sidan tycker jag att avsluten blir så mycket snyggare när jag gör på mitt sätt... :)

Jag börjar precis som när jag muddar, att sy ihop ALLA sömmar. Jag kantar först en ärm på en body med puffärm. :)

Jag mäter omkretsen och mäter upp en remsa på samma sätt som tidigare, och syr ihop ändarna med raksöm så att jag får en ring. Pressar isär sömmen lite med fingrarna, men jag viker den inte dubbel denna gång!

I stället nålar jag fast den räta mot räta precis som den är (fördela jämt och nåla fast) och syr fast den med __/__/__/-sömmen. Jag brukar använda pressarfotens ytterkant som guide, då tycker jag att jag får lagom bredd på den färdiga kantningen (men det beror förstås på hur bred pressarfot man har). Men jag vill ha den inre sömmen ca 1cm in från kanten.  

Sedan viker jag remsan över sömmen och ner på insidan...
Och syr fast med tvillingnålen (eller sicksack, eller trestegssicksack eller...).

Fäster alla trådar och klipper rent (var försiktig när du klipper rent så att du inte råkar klippa hål i tyget!!! Been there, done that, ruined the T-shirt...). Klart!
 

Det var ju inte så svårt, eller hur? Lite småsaker man kan tänka på; har du ett mönster som är anpassat för mudd, så kommer du att få en vääääldigt stor halsringning om du kantar i stället. Det man kan göra är att klippa ringningen mindre när man klipper ut tyget. Gör man omvänt, att man muddar ett mönster avsett att kantas, får man klippa ur ringningen lite först.

När man kantar längre sträckor, kanske en kofta eller omlottbody, något med både inner- och ytterkurvor, är det lite bökigt att mäta, så då gör jag lite annorlunda.

Här kantar jag nederdelen på en body. Jag börjar med att bestämma var jag vill ha min skarv. Jag brukar lägga den vid vänstra sidsömmen.
Jag börjar en bit in på remsan så jag har en liten ändflärp (teknisk term. ;D) som fladdrar lite. Nu ska vi sy fast remsan och nu gäller att dra i innerkurvor och skjuta på lite i ytterkurvor.
 
Vi börjar i en innerkurva, så vi drar tills kurvan börjar räta ut sig, då släpper vi efter mer och mer.
I ytterkurvan ska vi inte dra ett dugg, bara låt kantbandet följa kanten på tyget.

När jag kommit runt så syr jag inte ihop hela vägen utan jag slutar lite innan och låter några cm vara och klipper en flärp igen. Jag lägger flärparna mot varandra, måttar så att jag kan sträcka ut det mot bodyn, syr ihop med en raksöm och klipper av med några mm till godo.
Pressar upp sömmen så den blir platt och fin och syr fast den sista biten också.
 
Nu viker jag bandet över kanten och ner på baksidan och syr fast med tvillingnålen som ovan. Nu är det bara att klippa rent och sedan är det klart!

Hoppas ni har fått lite hjälp av det här.

I innerkurvor: dra!
I ytterkurvor: skjut på!
På rakor: Håll bandet något sträckt!

Fråga om det är något ni undrar över. :)

En sista variant på kantning idag. När man har öppna ändar!
 Min body har en knäppning i halsen. Då vill jag kanta lite snyggt runt ändarna förstås.
Jag mäter omkretsen på halsen och kortar av en bit på mudden, så att den inte blir för stor och viker sig utåt. Jag syr inte ihop mudden till en ring denna gång utan låter mudden sticka ut en liten bit utanför kanten.

Jag fördelar mudden jämnt runt halsen och syr fast med stretchig söm.
Sedan blir det lite pilligt, men jag viker upp remsan och viker in änden på mudden på baksidan. Viker ner resten av remsan, precis som vanligt och syr fast med den söm man nu önskar.
Jag är noga med att börja nära kanten, så att jag säkert syr fast vikningen jag gjorde. Vill man vara extra noga kan man sy en raksöm precis i kanten.

Jamen då var det klart! Tröjan är muddad (jag muddade ärmarna precis som jag muddade muddbyxan i det här inlägget) och bodyn är kantad!

Vill/kan/orkar man inte fixa egna kantband finns det andra som gärna gör det åt en. Mot lite betalning förstås... ;) Marielle på SweetStuffDesign har massor av olika färger och bredder av kantband att välja på.

Sonen är mycket nöjd... :)

Exempel på hur det ser ut med tre-stegs-sicksack istället för tvillingsöm.

Tycker ni det verkar bökigt att kanta själv, så kan ni passa på att handla bodys till rea-priser i webshopen nu!!!
Signa upp er till nyhetsbrevet så får ni därutöver 10% rabatt på ett helt köp! Helt klart fyndläge. :)måndag 22 februari 2016

Oh baby - ljuvliga bodys och byxor till bebisar!


Tänkte visa ett par av de senaste babyseten jag sytt, som nu ligger uppe i webshopen. Dessa är sydda i storlek 56 och får mig att önska att jag hade en bebis igen! :)

Det första är detta ljuvliga set i rosa! Bodyn har knäppning hela vägen framtill så att man ska slippa dra bodyn över huvudet på den lilla ömtåliga bebisen. Spetsen runt kantningen blir en fin detalj.
Byxorna är i en baggy modell som passar utmärkt på små grodor som gärna ligger med benen ut åt sidorna. De har bred mudd i midjan som fördelar trycket på den känsliga bebismagen samtidigt som den dubbelvikta mudden värmer skönt.
http://sansdesign.storedo.com/p/set-med-body-och-byxa-56

Tyget med blommor har jag själv designat och det trycktes upp som tyg av Ilovu (som tyvärr har lagt ner nu).  Jag har det även med en gråblå bakgrund och funderar på att trycka det i fler färger i egen regi när ekonomin tillåter! :) Det randiga tyget har jag köpt från Tyg.se.
http://sansdesign.storedo.com/p/set-med-body-och-byxa-56

Nästa lilla set är fräscht mintigt! Samma modeller som ovan, fast i andra tyger och utan spets. Tyget med retrocirklarna har jag köpt hos Jonic Textil och tiger/zebra-ränderna är från Michas Stoffecke och är köpt hos Symaskinsexperten. Här köper jag även min mudd när jag inte köper direkt från grossist.
http://sansdesign.storedo.com/p/set-med-body-och-byxa-8

Dessa båda set kan du hitta i webshopen förstås, där jag just nu jobbar hårt med att uppdatera både produktbilder och texter.
Skulle ni vilja beställa ett set i annan storlek eller med andra tyger så går det naturligtvis superbra - på hemsidan finns bilder på många av mina tyger och även prislista på de olika modellerna.

tisdag 2 februari 2016

Sy ett par enkla muddbyxor!

Att sy en enkel muddbyxa

Hallå hallå där!
Det börjar bli dags för ett nytt projekt, eller vad säger ni? Sist visade jag hur jag syr ett kuddfodral med dragkedja. Idag tänkte jag sy något helt annat! Muddbyxor är bland det enklaste plagg man kan sy (utöver mössor) och jättebra att börja med när man är nybörjare.

Jag tänker visa hur du hyfsat enkelt ritar upp ett eget mönster och sedan syr ihop byxorna med endast nio sömmar! Ett helt plagg på nio sömmar!!! :)

Du behöver:
Papper att rita mönster på
Penna, sax (för papper, använd för guds skull inte tygsaxen!!!), linjal 
Trikåtyg, ca 35x70cm räcker till ett par babybyxor i storlek 56
Mudd ca 12x70cm (för muddar som blir ca 6cm höga)
Tygsax, nål som är lämplig för trikå och tråd förstås
Symaskin!

Jag använder mig av min overlock när jag syr, men det går precis lika bra på en helt vanlig symaskin. Det man ska tänka på är att ha en stretch-, jersey- eller trikånål så att man inte gör hål i tyget, rätt trådspänning (brukar vara lagom någonstans i mitten) och om man kan ställa pressarfotstrycket; ställ ner det lågt. Jag skrev ett inlägg för ett tag sedan om nålar, trådspänning och pressarfotstryck, kika gärna där.

Hur man ritar ett eget byxmönster
Mönstret vi ska rita upp ser ut ungefär såhär. Det blir ett byxmönster utan sömmar i sidorna. Man behöver förstås mäta lite, så plocka fram ett måttband och ta mått på:

  • Inre benlängd
  • Yttre benlängd
  • Midjemått
  • Lårvidd

En del av de här går att höfta fram, men det underlättar om man har måtten. Jag brukar ta hjälp av måttabeller. Man kan googla dem, sömnadsmagasin brukar ha sina egna måttabeller, man kan också kika på biblioteket i sömnadsböckerna. Här är tex mönstertidskriften Ottobres måttabell (de är dock väldigt generösa i vidderna enligt min erfarenhet och blir då väldigt breda).

Jag tänkte rita upp ett mönster till babybyxor i storlek 56. Enklast är, tycker jag, att rita nerifrån och upp. 20cm vidd nertill kändes bra och jag markerar även vid mitten, vid 10cm och ritar en linje i 90 graders vinkel, alltså rakt upp. Enligt tabellen har de innerbensmått på 18 cm. Jag ska ju lägga till muddar på det, så jag gör mitt mönster 16cm.

Här börjar det lite trixiga... Byxor behöver i regel mera vidd bak än fram, för bak sitter ju rumpan och tar plats... Det är nu vi har nytta av strecket vi drog rakt upp. Jag vill att lårvidden ska vara ca 32 cm och vill fördela dessa 32cm så att mera hamnar bak än fram. Så jag mätte upp 16,5cm åt ena hållet och 15,5cm åt andra och drog parallella streck på sidorna. Så nu har jag tre vertikala streck, ett med 16,5cm mellanrum och ett med 15,5cm mellanrum.
Nu tar jag min linjal igen och mäter från spetsen på "ankelvidds-strecket" så att det blir 16cm där linjalen korsar de yttre sidostrecken!

Yttre benlängd är nästa mått vi tar oss an. Mitt mått var 36cm. Men vi vill inte att det ska vara så långt, för muddarna tillkommer ju sedan och då blir det vääääldigt långa byxor! Så jag tar bort litegrann och markerar vid 30cm! Midjemåttet är enligt Ottobres tabell 47cm. Enligt en annan tabell från Kreativa Kvinnor är samma mått ca 41cm... Jag vill inte göra tights, så jag lägger på lite extra; 24cm (vi ska ju ha två delar, så det är halva måttet). Jag lutar strecket lite, så det blir lite lägre fram än bak, återigen är det för att rumpan tar mer plats. 12cm på vardera sidan av mittstrecket.

Nu ska vi få dit kurvorna! Bak ska det vara en skarpare kurva än fram, återigen, det är rumpan som behöver plats! Framtill gör vi en liten svagare sväng.

Nedan kan ni se hur mitt mönster blev. Bak till vänster och fram till höger! (Jag ritade på vanligt kopieringspapper som jag tejpade ihop så att mönstret fick plats. Bara för att det skulle synas ordentligt nu när jag skulle fota... Som mönsterpapper kan jag annars rekommendera non-woven, som finns hos bland andra SweetStuff Design och Bibbis textil)

Byxmönster storlek 56

Nu börjar det roliga! :)
Plocka fram tyg, sax och penna! Jag valde ett randigt tyg, och då är det ju trevligt om man kan matcha upp ränderna med varandra och mönsterpassa! Då utgår jag alltid från grenspetsarna och lägger dem på samma rad i mönstret. Vik tyget dubbelt, lägg det räta mot räta och klipp ut två bitar på en gång, då blir de automatiskt spegelvända som de ska vara! :)
Mönsterpassning med ränder

Rita av mönstret, eller nåla fast och klipp efter det, det är en smaksak. Jag ritar. Glöm inte sömsmånen! Eftersom jag syr på overlock lägger jag till ca en halv cm. Skulle jag sy på maskinen skulle jag lägga till lite extra så jag kan klippa rent kanterna efteråt. Motstå frestelsen att plocka isär de två tygbitarna du nu håller i din hand! Låt dem ligga ihop. ;)
Rita av mönstret på tyget, glöm inte sömsmånen!

Nu får vi börja sy! Om du syr på vanlig maskin är det bra om du tar en söm som stretchar lite, annars är risken att sömmen går sönder när tyget sträcks. Så raksöm är alltså inte att rekommendera...
En söm som är en bra stretchig söm är den som ser ut ungefär såhär: _/_/_/_/_/_
I regel är de flesta sömmar där tråden inte bara går framåt, utan även i sidled stretchiga. Dra ner pressarfotstrycket om du har möjlighet till det, så kör vi!


Eftersom trikåtyger inte fransar sig så som vävda tyger brukar göra, behöver vi inte sicksacka några kanter innan vi syr! Börja med att sy ihop grensömmarna, ser du nu vad smidigt det var att låta tygbitarna ligga ihop? ;) Akta så att du inte syr ihop innerbenssömmarna av misstag (händer oftare än vad man kan tro).
Sy grensömmarna

Vik ut tyget och lägg sömmarna mot varandra, för nu ska vi sy ihop innerbenssömmen! Här brukar jag ta min limpenna till hjälp (jag gillar inte nålar) och bara sätta en liten klick mitt i grenen, så att grensömmarna möts snyggt! Sedan syr jag från ena foten upp till grenen och ner på andra sidan! Det var söm nummer tre! Och redan ser det ut som ett par byxor! :D
Nu kan du vränga ut dem på rätt håll om du vill.
Sy innerbenssömmen

Muddar. När man pratar muddar brukar man säga att lagom mått är ca 75% av sträckan som ska muddas. Så när vidden vid anklarna är 20cm ska mudden vara 15cm. Midjemåttet blev 48cm, så då blir mudden 36cm. Dock så brukar jag göra just midjemudden lite kortare så att den verkligen sitter uppe! 34cm gör jag den. Höjden - så hög man vill ha den gånger två (plus sömsmån), den ska vikas dubbel.
När jag klippt/skurit ut alla muddbitar syr jag ihop kortsidorna räta mot räta så att jag får tre ringar (söm nummer 4, 5 och 6). Att se vad som är avig och rät på en bit mudd är inte så lätt alla gånger. Jag brukar dra lite i mudden. Då skålar den sig liksom i kanterna och insidan på skålen så att säga är avigan.
Klipp ut alla muddar

Vik dem på mitten så de får rätt höjd (med sömmen inåt) och markera fjärdedelar runtom. Markera fjärdedelar även på byxan och matcha upp markeringarna mot mudden. Mudden ska ligga mot rätan på byxan med de råa kanterna mot råa kanten på byxan! Bak på byxan är den sidan som är lite högre. Matcha upp den med skarven i mudden.
Jag brukar sätta fast en lapp baktill i midjan och nu kommer det att låta som om jag generaliserar, men HÄR HEMMA så har mannen problem med att se vad som är bak och fram på en byxa om det inte är markerat på något vis... Nu har jag storlekslappar som jag syr fast i alla plagg, men innan jag hade dem så sydde jag dit en bit satinband eller en tyglapp, bara någonting som visade att här är bak!
Markera, nåla ihop och sy fast muddarna
Midjemudden är såpass stor att den går att trä över friarmen på maskinen (om man har en sådan) och då är det inga som helst problem att sy fast den (söm nummer 7). Mudden ska sträckas så den blir lika lång som tyget medan man syr.
Benmuddarna är lite pilligare att få dit. Jag brukar vända byxorna rätt och trä mudden utanpå, sedan syr jag med pressarfoten inuti (se bilden ovan). Då upplever jag att jag har bäst kontroll på vart allting hamnar. Det blir sömmar nummer 8 och 9!

Nu är vi färdiga! Vi har ritat mönster, klippt ut, sytt ihop, muddat och lagom till sista bilden har jag faktiskt även strukit dem, så de blev släta och fina! ;)
Färdiga byxor! Nu är vi klara!

När jag syr bebisbyxor brukar jag ofta göra muddarna jättelånga och vika dem, då kan man vika ner dem allteftersom bebisen växer och byxorna räcker längre! Min Charlie har ett par byxor som jag sydde i storlek 74 med långa muddar och de kan han ha än, fast han är uppe och snuddar på 92... Så det är ett hett tips! :)

Hoppas ni gillade den här tutorialen, visa gärna bilder på era byxor när de är klara, så får vi se vad vi hittar på nästa gång! :)
Har ni ingen lust att sy egna byxor, finns ju alltid webshopen där ni kan köpa färdiga byxor i stället! Anmäl er gärna till nyhetsbrevet, där skriver jag när nästa tutorial kommer ut, lite vad som händer i webshopen, nyheter och specialerbjudanden, och dessutom får ni en rabattkod på 10% på ett helt köp när ni anmäler er! ;)