Fortsätt till huvudinnehåll

Gör egna bokmärken av pappersspill!


Koppla av med en bok i sommar - glöm inte bokmärke!!!

Numera så är det många som hellre lyssnar på ljudböcker än som faktiskt öppnar en bok. Med onlinetjänster så har du alltid ett helt bibliotek nära till hands. Och det är inget fel i det! Jag pendlar två timmar om dagen och med en nedladdad ljudbok i mobilen så går det åt några böcker i månaden på det viset. Eller när jag är ute och springer! Underbart!

Men det är ändå en viss känsla i att öppna en bok. En helt ny bok, kanske senaste delen i en serie som man har längtat efter, eller en ny bok av en författare som man bara älskar! Och är det inte sinnebilden av sommaren; att ligga i en hängmatta eller på stranden med en pocketbok och känna sommarbrisen svepa över en medan man känner hur vardagens måsten liksom bara rinner iväg?

Nu vet jag att det finns två typer av bokläsare.
Det finns "spela roll"-typen. Det är de som knäcker ryggen på böckerna när de lägger dem öppna upp och ner, eller som viker hundöron för att inte tappa bort vart man var. Och så finns det "böcker är det heligaste av det heliga"-typen.

Nåde den av första kategorin, som lånar en bok av någon ur andra kategorin och lämnar tillbaka den med en knäckt rygg och hundöron!!! För för någon ur den första kategorin så är det inte så himla noga. Och för någon ur den andra kategorin så är det JÄTTENOGA! Det är nära nog en dödssynd...
Okej, jag överdriver kanske en aning... Inte en dödssynd, men nog för att säga upp bekantskapen ett tag... 😜

Men för att komma till den pyssliga delen av detta inlägg, så har ju förstås jag också gjort egna bokmärken! Det här är jättebra, för om man tillhör den andra kategorin av bokläsare, så kan man ge bort ett bokmärke till dem man lånar ut böckerna till, så minskar riskerna att man behöver säga upp bekantskaperna drastiskt! 😁

Ett hörnbokmärke, ett helt vanligt bokmärke med en stor tofs och så två bokmärken med magnetstängning!

Jag gjorde några olika varianter. Det är är perfekta projekt när man har lite spillbitar liggandes. Jag har med flit hållit dem enkla för att de ska vara platta och inte skada böckerna (gissa vilken kategori jag tillhör..? 😂).
Om ni vill se hur de olika bokmärkena är gjorda - hoppa över till Hobbyworld-bloggen! :)


Böcker som jag rekommenderar till lat sommarläsning:

Janet Evanovich - Böckerna om Stephanie Plum (serie, 24 böcker än så länge)
Handlar om Stephanie, en inte så hårdkokt bountyhunter, "hjälpt" av sidekicken Lula, sexiga och väldigt hårdkokta bountyhuntern Ranger och polisen med ögon som smält choklad; Morelli. Med mer eller mindre lyckat resultat ger hon sig ut i Jersey för att fånga in skurkar som smitit från borgen.
Chicklit möter deckare med en stor portion komedi! Böckerna är fristående, så man behöver inte börja från början. Faktiskt så kan det vara bättre att hoppa in lite mitt i när hon har blivit lite varm i kläderna!
Evanovich har dessutom skrivit en hel bunt med heta kärleksromaner, typ Harlequin. Lättlästa, inte så långa och totalt oseriösa och de flesta finns på t.ex. Storytel! :)

Terry Pratchett - Discworldserien
Är man inne lite på fantasyspåret, men tycker att traditionell fantasy (tänk "Sagan om Ringen") är lite tung? Prova Terry Pratchetts böcker om Discworld (eller Skivvärlden, som den heter på svenska). Jag var inte mer än början av tonåren när jag läste den första och jag tycker de är precis lika roliga och underhållande fortfarande, såhär 25 år senare! De är lättsamma på ytan, men har man lust att analysera dem djupare så finns det mycket att hämta även där.
Terry Pratchett gick tyvärr bort för några år sedan, men drygt 40 böcker finns det i serien - alla fristående och behöver inte nödvändigtvis läsas i någon inbördes ordning även om det finns några som löst hänger ihop.

Vill man ha lite mera seriös fantasy, så gillar jag Trudi Canavans trilogi "the magicians guild" om Sonea, magikern från slummen som till slut hamnar bland de nobla magikerna i magicians guild. Adeln är inte direkt förtjust i att ha henne där och gör allt för att hon ska klanta sig och bli utkastad.
Lite seg i början, men den tar sig och efter sisådär 100 sidor in i första boken hade jag svårt att lägga den ifrån mig. Tredje boken sträckläste jag!
Det finns ytterligare en trilogi, en uppföljning till den första, som heter

En sista favorit - Fredrik Backman! Författaren till "En man som heter Ove", "Min mormor hälsar och säger förlåt", "Britt-Marie var här" m.fl. Jag har aldrig både skrattat och gråtit så mycket till en och samma bok, som jag gör när jag läser hans böcker. De är berg-och-dalbanor av känslor och han har ett sätt att skriva som gör att man känner igen sig och kan relatera! Inte till allt förstås, vi är ju ändå olika som människor...

Har du några bra böcker att tipsa om? Lämna gärna en kommentar!!! :)
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sy ett par enkla muddbyxor!

Hallå hallå där! Det börjar bli dags för ett nytt projekt, eller vad säger ni? Sist visade jag hur jag syr ett kuddfodral med dragkedja . Idag tänkte jag sy något helt annat! Muddbyxor är bland det enklaste plagg man kan sy (utöver mössor) och jättebra att börja med när man är nybörjare. Jag tänker visa hur du hyfsat enkelt ritar upp ett eget mönster och sedan syr ihop byxorna med endast nio sömmar! Ett helt plagg på nio sömmar!!! :) Du behöver: Papper att rita mönster på Penna, sax (för papper, använd för guds skull inte tygsaxen!!!), linjal  Trikåtyg, ca 35x70cm räcker till ett par babybyxor i storlek 56 Mudd ca 12x70cm (för muddar som blir ca 6cm höga) Tygsax, nål som är lämplig för trikå och tråd förstås Symaskin! Jag använder mig av min overlock när jag syr, men det går precis lika bra på en helt vanlig symaskin. Det man ska tänka på är att ha en stretch-, jersey- eller trikånål så att man inte gör hål i tyget, rätt trådspänning (brukar vara lagom någonstans

Bandkantning vs muddning

Ibland får jag kommentarer på mina bilder (framför allt de med bodys) som låter något i stil med:  "Åh jag önskar jag hade en bandkantare så jag också kunde bandkanta sådär snyggt!" Här kommer ett avslöjande; jag äger inte ens en bandkantare! Jag kantar alla plagg manuellt. I månadens tutorial tänkte jag visa hur jag gör när jag bandkantar. För er som är nya på det här med sömnad kommer jag också att visa skillnaden på bandkantning och muddning och jag börjar med muddning (för det är oftast lite enklare). När jag började sy, jag hade ingen aning om vad jag pysslade med! Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Jag är en kamikaze-pysslare... "Friskt vågat är hälften vunnet", är mitt motto och jag körde på lite som jag tyckte verkade bra. Mina första plagg var riktigt gräsliga (inser jag nu såhär i efterhand) men åh, så stolt jag var över dem! Men halslinningar och annat med mudd var en katastrof! Det var vågigt och stumt och jag sa att ja

Hur funkar det?

Hej på er! Förra gången pratade jag lite övergripande om symaskiner, lite vad man kan tänka på om man köper en ny, lite om vad man kanske har för behov och sådant.  Nu fortsätter jag med del 2 i min lilla serie med tutorials och idag tänkte jag prata lite om hur maskinen fungerar; vad är egentligen trådspänningen? Vad gör pressarfotstrycket? Varför ska man ha en viss nål och tråd? Nu ska vi kolla lite närmare på vissa funktioner. Att förstå vad t.ex. trådspänningen har för betydelse kan göra att man slipper många grå hår! Och var inte rädda för att experimentera! Har du en inställning du tycker funkar bra, men vill testa lite - skriv upp vad du har för inställningar där det funkar så att du kan ställa tillbaka det om det blir helvajsing, och sedan är det bara att ratta på! När jag sydde på min gamla Husqvarna kan jag inte minnas att jag någonsin bytte nål utom när den gamla gick av! Och då köpte jag ett paket nålar på Ica som det stod "universal" på och så tänkte ja