Fortsätt till huvudinnehåll

En läcker fondvägg - ett enkelt DIY-projekt!

Fixa en läcker fondvägg med färg och metallic-vinyl!

Med lite färg från Martha Stewart och metallic-vinyl från Silhouette skapades den här läckra fondväggen i vår grovhall! 

Grovhallen hemma, ni vet, en sådan där del av huset som man inte lägger något krut på, behövde definitivt lite uppiffning. Det är inga gäster som går den vägen (oftast inte i alla fall) och själv passerar man bara igenom på väg till något annat rum.

Den hallen har så länge vi har bott i huset varit avlastningsyta för allehanda grejer. Men i våras köpte jag en crosstrainer. Tänkte den kan vara bra under de mörka och blöta perioderna när vädret inte tillåter löpning i skogen. Grovhallen är enda platsen där det finns utrymme för den och kort sagt har man plötsligt spenderat mera tid i grovhallen. Och då har man börjat reta sig på saker... Det är inte direkt mysigt att stå där och trampa bland pelletssäckar, vattenrör och ungarnas gamla urväxta gummistövlar, men man kan ju göra det bästa av det!

Fondvägg med geometriskt mönster i tre enkla steg!

  • Allt är vitmålat i groventrén, så jag började med att tvätta av väggen ordentligt. Grundfärgen var rätt okej, annars hade jag tagit en billig vit väggfärg och grundat med. 
  • Jag tog helt vanlig maskeringstejp och tejpade kors och tvärs tills jag var nöjd. 
  • Sedan målade jag fälten med Martha Stewart Crafts Satin akrylfärg. Den finns i MÄNGDER av olika kulörer. För mitt lilla projekt räckte småflaskorna gott och väl, jag fick till och med lite över. Jag målade två gånger, resultatet efter bara ett lager var minst sagt flammigt... 
  • När jag hade målat klart andra gången drog jag bort tejpen!

Det tog ca 3,5-4 timmar sådär från tvätt till färdigmålat, så ett alldeles perfekt projekt en lat söndagseftermiddag. 😊

Före/Efter-bild. En tråkig vitmålad vägg har blivit färgsprakande och inbjudande.

Väggen blev snygg som den var, men den kändes ändå lite... kall. Lite skola på något vis... Så för att få till en varmare känsla skar jag ut mönster i blank guldvinyl. Guld gör sig så fint mot både det gröna och orange. En planta för lite trevnad (grönsaker är aldrig fel 😄) och en pall där man kan vila benen lite efter avslutat träningspass!

Motivation med glimten i ögat. Ta vara på varje chans att le!

En snygg punktmönstrad mandala; ett litet helsike att sätta upp, men resultatet är klart värt det!

Den fina punktmönstrade mandalan var ett åbäke att sätta upp! Alltid var det någon liten prick på rymmen, men resultatet är klart värt det.

Materialet hittar ni förstås hos Hobbyworld.se!


Nu återstår bara att fixa till resten av grovhallen. När den här väggen blev så tjusigt uppiffad, så ser resten minst sagt... ledset ut... 😂
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sy ett par enkla muddbyxor!

Hallå hallå där!
Det börjar bli dags för ett nytt projekt, eller vad säger ni? Sist visade jag hur jag syr ett kuddfodral med dragkedja. Idag tänkte jag sy något helt annat! Muddbyxor är bland det enklaste plagg man kan sy (utöver mössor) och jättebra att börja med när man är nybörjare.

Jag tänker visa hur du hyfsat enkelt ritar upp ett eget mönster och sedan syr ihop byxorna med endast nio sömmar! Ett helt plagg på nio sömmar!!! :)

Du behöver: Papper att rita mönster på Penna, sax (för papper, använd för guds skull inte tygsaxen!!!), linjal  Trikåtyg, ca 35x70cm räcker till ett par babybyxor i storlek 56 Mudd ca 12x70cm (för muddar som blir ca 6cm höga) Tygsax, nål som är lämplig för trikå och tråd förstås Symaskin!
Jag använder mig av min overlock när jag syr, men det går precis lika bra på en helt vanlig symaskin. Det man ska tänka på är att ha en stretch-, jersey- eller trikånål så att man inte gör hål i tyget, rätt trådspänning (brukar vara lagom någonstans i mitten) och om man kan stäl…

Bandkantning vs muddning

Ibland får jag kommentarer på mina bilder (framför allt de med bodys) som låter något i stil med:  "Åh jag önskar jag hade en bandkantare så jag också kunde bandkanta sådär snyggt!"


Här kommer ett avslöjande; jag äger inte ens en bandkantare!

Jag kantar alla plagg manuellt. I månadens tutorial tänkte jag visa hur jag gör när jag bandkantar. För er som är nya på det här med sömnad kommer jag också att visa skillnaden på bandkantning och muddning och jag börjar med muddning (för det är oftast lite enklare).

När jag började sy, jag hade ingen aning om vad jag pysslade med! Jag har sagt det förut och jag säger det igen; Jag är en kamikaze-pysslare... "Friskt vågat är hälften vunnet", är mitt motto och jag körde på lite som jag tyckte verkade bra. Mina första plagg var riktigt gräsliga (inser jag nu såhär i efterhand) men åh, så stolt jag var över dem! Men halslinningar och annat med mudd var en katastrof! Det var vågigt och stumt och jag sa att jag muddade när jag egen…

Tygguide del 1

Jag ser ofta på olika forum att man blandar ihop olika tyger och dess egenskaper. Det är inte så konstigt när det finns så många olika att välja på. :)
Jag tänkte reda ut de vanligaste tygerna och vad de har för egenskaper.
Först så ska vi skilja på tygmaterial och tygsort. Materialet är vad det är gjort av (exempelvis bomull, polyester, lycra, ull, viskos), sorten beskriver hur tyget är gjort (vävt, stickat) och till viss del vad de har för egenskaper (stumt, stretchigt, kraftigt, tunnt). Idag tänkte jag främst beskriva de olika tygsorterna, alltså vad de olika typerna av tyg har för egenskaper och vilken typ av tyg man kan använda till vad.
Vävt tyg
Ja, det hörs på beskrivningen vad det är - ett vävt tyg. Beskrivs ofta som bomullstyg av nybörjare som menar stumt och ostretchigt (som motsats till trikå eller jersey). Och visst kan det bestå av bomull, det är ganska vanligt. Men lika gärna av andra material också.
Tittar man nära på ett vävt tyg så ser man trådarna som går från si…